SKAUTSKI ZAKONI I ZAVJET

Kad će netko pročitati ovaj naslov, pomislit će Bog zna kakov je to visoki forum i kakvi su to zakoni koje izdaje skautizam. Ali ne krivo bi shvatio?

To nisu zakoni kakve izdaje vlast sa bezbroj paragrafa, nego savjeti i pravila i to dobronamjerni savjeti i pravila, koji dovode do dobrog i do sreće onoga koji ili se drži i koji ih izvršuje.-

Svi znadete zašto je skautizam usvojio ova pravila i savjete. Jer su dobri i to ne samo dobri nego najbolji koji odredjuje čovjeku put u životu, kao što pomorcu kompas odredjuje kojim pravcem treba da ide tako i zakoni odredjuju nama kuda da idemo, da postignemo sreću u životu i da životu odredimo svrhu.

Mnogi misle da se sreća nalazi u bogatstvu i slavi, ali imaju krivo. Sreća se nalazi u onim bezbrojnim sitnim stvarima, kad čovjek pomaže drugima.

Baden Powell je lijepo rekao da je bio najsretniji kad je mogao nekome pomoći. Pa i mi sami kad smo učinili nekome uslugu, na pr. preveli smo nekog slijepog čovjeka preko ceste, pomogli smo nekom u njegovom radu, osjetili smo neko čuvstvo neko ushićenje. Bili smo sretni, jer smo učinili neko dobro djelo.

Ovaj primjer, a ima ih na hiljade i drugih jedno je od djela koje nam naredjuju naši zakoni, a to je "skaut je koristan".