VIŠE PAŽNJE DJECI!

Često se dešava, da u pojedinim skautskim rejonima (četama, stegovima) imade ili samo male 12-14 godišnje djece, ili pak tamo skautizam čine stariji mladići. Koje je ispravno? Zapravo ni jedno, ni drugo, ali ako bismo se morali opredijeliti, mislim, da bismo to morali učiniti u korist mališana. Baden Powell stvorio je skautizam u prvome redu za dječake, što se već vidi i po naslovu prve skautske knjige "Scouting for boys", a "boy" znači dječak. No rad se nije mogao ograničiti na 12-14 godišnje dječake, pa se stvaraju vučići ("Wolf Cubs") i tek više godina kasnije brđani ("Rovers")

No gledajuči sa stanovišta, da je skautizam stvoren u prvome redu za skaute od 14 godina, moramo dati i prvenstvo rada baš njima.

Kada se u stegovima ili četama nalaze gomile djece, a da među njima nema i starijih mladića, znak je, da je rad te jedinice obuhvata interese djece, dok starije ne može uopče da zaokupi. To nije dobro, jer kod većih pothvata i radova, a konačno kao i samu pomoć pri vođenju djece, trebaju nam i stariji skauti. No još je veća pogreška, kad u nekim jedinicama prevlađuje broj članstva u brđanima, pa se jedan ili dva dječaka među njima osjećaju nelagodno i s dosta velikom vjerojatnosti o-